ČETINARI, UKRASNE I MEDONOSNE BILJKE

ZA VISINU I STANJE SADNICA POZVATI  ILI KONTAKTIRATI PREKO KONTAKT FORMULARA:
       065-37-32-164 ; 063-16-77-147

-Sadnice šaljemo brzom poštom na Vašoj adresi. 

U ponudi razne vrste tuja za živu ogradu, pojedinačnu sadnju i ostale vrste ukrasnih četinara.

Spirea Bilardi

 Spirea Bilardi je listopadni žbun kompaktne forme bujnog cvetanja (Jun / Jul / Avgust). Jednostavan za negu. Visine rasta do 1,5 m.
Odgovara sunčani ili polusenoviti teren. Uspešno se razvija i na kiselom zemljištu.   Može se orezivati.
Ima mnogostruku primenu pri pejzažnom oblikovanju, bilo da se uzgaja pojedinačno, u grupama ili u živim ogradama. Otporna na niske temperature i gradske uslove.
Sadnice zasadjene u saksijama.

 Cena: 500 din

Aucuba Japonika Variegata
Aukuba pripada grupi zimzelenim žbunovima visine do 3m  širine oko 2m.Biljka je veoma atraktivna,sjajnih,kožastih i tamno zelenih listova sa prošaranim flekama žute boje.Plodovi su crvene bobice od novembra pa do aprila meseca.Mesto sadnje odgovara polusenka ili potpuna senka.Preporučuje se sadnja na mestima bez uticaja vetra. Otporna je na sušu ali osetljiva na niske temperature oko -10c. 

Cena: 400 din

 


Каriopteris (Caryopteris clandonensis)

Kariopteris je vrlo medonosna biljka sa prelepim plavo-ljubičastim cvetovima i vrlo dekorativnim zeleno zutim listovima. Cveta obilno uzavisnosti od podneblja, krajem leta pocetkom jeseni. Ima prijatan miris. Raste do 150cm visine i oko 100cm sirine.

 Cena: 400 din.
 

Lavanda( lavandula ang)

Lavanda je dekorativan i medonosan zbun visine oko 40-60 cm.
 Cveta u junu i julu.U knjigama se moze procitati da sa 1 Ha daje oko 500 kg meda. Med je svetlozut i vrlo prijatnog ukusa.
  Voli topla i suncana mesta. Koristi se u kozmetici i farmaciji. Lavanda odbija  komarce, moljce i druge insekte. Veoma je lekovita biljka.

Cena: 150-200 din.

Hibiskus bastenski ( Hibiscus syriacus ) 

 Bastenski hibiskus raste u visinu do oko 2-3m. List je tamno zelene boje. Kasno lista, negde polovinom do kraja maja u zavisnosti od mesta. Cvata od juna do avgusta. Cvetovi su široki 5-7 cm. Cveta u beloj, roze ili ljubicastoj boji.   Najvise odgovara suncano i toplo staniste. 

Cena:


Fizokarpus (Physocarpus)

je intenzivno obojen listopadan žbun, pogodan za pravljenje kontrasta u bašti. Stabljike su braon boje, a mladi listovi u boji crnog vina. Belo roze cvetovi pojavljuju se od sredine proleća do početka leta. Tokom jeseni formiraju se crveni plodovi koji ostaju na biljci i u zimskim mesecima. Fizokarpusu odgovara sunčano ili polusenovito mesto i dobro drenirano zemljište. Sadi se kao živa ograda ili pojedinačno.

Cena: 400 din.

 
 
Thymus foxley Majčina Dušica

 pokrivač tla, visine do 20cm. Listovi krupniji, belo-crvenkasto-zeleni. Biljka je vrlo prijatnog, intezivnog mirisa. Vrlo otporna perena, dobro se širi i osvaja prostor, može da pada preko žardinjera. Voli sunčana i polusenovita staništa.

Cena: 150-200din.
Thymus Sylver King - Timijan
Šarena majičina dušica, pokrivač tla, visine do 20cm. Listovi sitni, belo-zeleni, cvet nežno roze. Biljka je vrlo prijatnog, intezivnog mirisa koji podseća na miris limuna. Vrlo otporna perena, dobro se širi i osvaja prostor, može da pada preko žardinjera. Voli sunčana i polusenovita staništa.

Cena:150-200din.
 Zalosna Vrba

(Salix babylonica L.)

Nosi epitet najlepše vrbe i to svakako zaslužuje svojom posebno veličanstvenom krošnjom koja pada do same zemlje.
Žalosna vrba je najmedonosnija rana prolećna biljka i daje mnogo polena. . U ovo doba potrebe pčelinjih društava za unosom cvetnog praha su veće nego za unosom nektara, jer su zalihe praha pri kraju,a meda obično ima dovoljno. Kada govorimo o poboljšanju pčelinje pase po kalendaru cvetanja, idealno vreme za žalosnu vrbu jeste mesec mart.

Cena: 400din
Kovrdžava vrba(Spiralna)

  je drvo visine 8-12 m, žutih, uvijenih i upredenih grana. Posebno je interesantna zimi. Nema naročite zahteve. Dobro podnosi gradske uslove. Koristi se za pojedinačnu sadnju, kako bi njena jedinstvena kruna došla do izražaja. Idealna za Japanske vrtove. Pogodna za velike žardinjere. 

Cena: 400din

Kalikarp (Callicarpa bodinieri)

je listopadni žbun posebno atraktivan zbog ljubičastih bobica koje se javljaju u jesen, a na stablu se zadržavaju i preko zime.Kalikarpa cveta sredinom leta lepim tamnoroze cvetovima, koji imaju blag miris.Ovaj žbun raste od 1,5 do 3 metra, pa ga pažljivo uklopite u prostor. Uz zidane ograde ili na rubu prostranog travnjaka može da napravi odličan efekat, posebno u jesen kada se pojave bobice. Biljka ne trpi preterano sunčane ni preterano senovite položaje.  Kalikarpa dobro podnosi naše kontinentalne zime, ali se ipak za sadnju preporučuju pozicije zaklonjene od hladnih zimskih vetrova. 

Cena: 400din

Zuti Bagrem ( Laburnum anagyroides)

 Žuti bagrem,  (Laburnum anagyroides) zlatna kiša je dobra medonosna biljka. Raste kao malo listopadno drvo ili veliki grm do oko 7 metara visine i oko 3 metara širine. Ima glatku koru. Grane padaju na dole, listovi su tročlani i ovalni. Cveta u kasno proleće od aprila do juna, zlatno žutim gustim cvetovima koji se u grozdastim formama spuštaju ka zemlji.   Vrlo je atraktivnog izgleda u fazi cvetanja.

Cena: 300- 500 din

 

Magnolija Grandiflora 

Ova vrsta magnolije je zimzelena. Dostiže visinu do 10-15m, širine do 10m. Orezivanjem se može formirati žbun ili ostaviti da prirodno raste kada ćemo dobiti drvo.  I kada nije u cvetu, magnolija izgleda prelepo zbog svojih kožastih, tamno zelenih listova. Zahteva vlažno, blago kiselo zemljište. Cveta u rano proleće krupnim, belim cvetovima prečnika i do 25cm. Ukoliko je cvet oprašen, u novembru se formira šišarka sa semenkama izrazito crvene boje. 

Cena: 600 din.


Biserak (Symphoricarpos) 

  Biserak je široko razgranati, listopadni grm, visok do 2m, moze se gajiti grupno kao živa ograda ili pojedinačno. Vrlo je otporan na mraz i vrućinu. Cvetovi su crvenkastobeli, zvonasti u klasićima. Plodovi su bele okrugle bobice, u grozdu, nalik na biser.Cveta od juna pa do oktobra. Vrlo dobra medonosna biljka. Zbog lepog izgleda žbuna dosta se gaji u parkovima i vrtovima. Trpi orezivanje. Ima sposobnost stabilizovanja zemljišta pa se stoga koristi na kosinama i prostorima sklonim erozivnim procesima.      

Cena: 200 din


Širokolisni BAMBUS JAPANSKA STRELA - lat. Pseudosasa japonica

Izdržljiva vrsta poreklom iz Japana. Podnosi temperature do -23 ° C. Dobro raste u hladu i na suncu. Segmenti stabljike su tipično žutosmeđi. Lišće je nalik palminom.    Pogodan za terase, pojedinačnu sadnju ili kao ograda. 

 Cena: 1000 din.Magnolija soulangeana - Aleksandrina

Izuzetno lepa i bogato cvetajuća magnolija. Cveta veoma rano, krajem marta. Cvetovi su krupni i beli, u podnozju se prelivaju u nezno ruzicastu boju. Raste u visinu preko 3m.
Cena:  600-800-1000 din.Magnolija (ljubičasta)

  Ova vrsta magnolije dostiže visininu i do 3-4m. Cvetovi su  dekorativni, ljubičasto crvene boje sa spoljašne strane dok su sa unutrašnje beli. Cvetovi  se otvaraju krajem marta i početkom aprila meseca pre samog listanja biljke. Upravo u ovom periodu magnolija izgleda najlepše.

Cena 1000 din. 

Picea glauca conica

  ili kraljica četinara, kupaste forme sa veoma sporim rastom od 5-8 cm godišnje. Maksimalne visine oko 150-200cm. .Vrlo gusta vrsta, kompaktna i otporna na sneg.Može se saditi samostalno ili u kombinaciji sa drugim biljkama.Pogodna je za male prostore ili kamenjare.

Cena:600-800din.

 

Acer palmatum 'Summergold' Japanski javor

Ovaj Acer je poseban sa žuto-zelenim listovima koji je veoma otporan na sunce, obično se gaji na mestima na kojima javori žute i zelene boje ne uspevaju. Listovi su gotovo narandžasto-žuti sa nekim losos-narandžasto-roze nijansama u proleće kada se pojavljuju, a sazrevaju do veoma lagane limeta zelene boje tokom leta, dok većina izolovanog lista ostane zlatno žuta. Najbolja predstava počinje u jesen, kada se boje polako smenjuju od koralno narandžaste, losos-ružičaste, a kasnije i  karmin crvenu. Proces promene boje na čitavoj biljci je nešto toliko izvanredno da poželite da ga fotografišete iz dana u dan.

Cena: 700-1000 din.

 

Sambacus nigra ” Black Lace” Crna mirisna zova

, cveta maja i juna, od jeseni do proleća pokazuje svoje lepe izreckane crne listove. U maju -junu cveta ružičastim mirisnim cvetovima, što daje kontrast u skladu listu, a u jesen crne bobice. Najbolje uspeva na suncu ili polusenci, visine do 2m. trpi orezivanje. 

Cena: 600 din.    

Šarenolisni ukrasni dren

Listopadni, brzorastući žbun visine do 2-3m. Naziva se još i šarenolisni sibirski dren. Biljka cveta kasno u proleće, cvetovi su beli, postavljeni u štitastim cvastima i nisu naročito upadljivi zbog šarenog lista. Listovi su zelene boje prošarani žuto belim bojama na svojim obodima. Grane su izrazito crvene boje i dolaze do izražaja zimi kada opadne list. Biljka voli sunčana mesta, biće tolerantna i na polu senke dok totalne hladovine treba izbegavati. Odgovaraju humusna zemljišta, dobro drenirana.

 Cena: 400 din.

 

Jasmin crveni (waigela)

Žbun raste visine oko 3m i širine oko 2,5m. Nije veliki probirač zemljišta ali najviše joj odgovara dublje, vlažno i sveže tlo i osunčani do polusenoviti položaji. Dobro podnosi orezivanje, pa se veličina može lako kontrolisati. Najveći ukras su zvonasti brojni, rubin crveni cvetovi veličine oko 5 cm, koji se razvijaju tokom maja. Po precetavanju tamno zeleni listovi daju lepu zelenu masu, kao osnovu za druge vrste. Najčešće se upotrebljava za pojedinačnu ili grupnu sadnju, ali veoma efektno deluje i kao cvetna ograda.

Cena: 400 din.

Lokvanj 

 je vodena biljka omiljena za gajenje u jezerima i drugim vodenim površinama. Raste u mirnim, stajaćim vodama. Lokvanj je višegodišnja, zimootporna biljka. Tokom zime izgubi listove, a u proleće ponovo olista. Cveta od maja do oktobra. Cvetovi se ujutru otvaraju, a uveče zatvaraju.  


U ponudi Crveni(800 din) , Žuti , Roze , Beli lokvanj 

 .  Cena: 500 din.

Kelreuterija sadnice (Koelreuteria paniculata)

  Medonosno drvo cveta  od jula do augusta. Koelreuterija se jako dobro pokazala kao ukrasna vrsta, dobro podnosi gradske uslove, veoma je otporna na štetočine i bolesti.  Drvo listopadno, do 15 m visoko (u kulturi 5-8m), široke, okruglaste i prozračne krošnje.

Cena: 100 - 400 din.

 Patuljasti Vibirnum opous "NANUM"

 Visina rasta od 6o do 70cm. Ako tražite Viburnum koji nije invazivan i koji ne daje tako veliku količinu cveca i bobica kao druge sorte, na pravom ste mestu. Ovaj grm je popularan kod baštovana koji nemaju veći prostor u bašti i traže biljku sa raznim bojama tokom cele godine. Sitni zeleni listovi Javorova postaju žuti, crveni, i ljubičasti u jesen.
Uzgajajte Viburnum opous u bilo kojoj vlažnoj ali dobro dreniranoj baštenskoj zemlji. Na punom suncu ili delimičnoj hladovini.  Viburnum zahteva minimalno orezivanje, samo orezujte biljke kako bi se uklopile u raspoloživi prostor ili uklonite bilo koji suvi ili oštećeni rast (to treba uraditi tokom proleća).
 

Cena: 600 din.

Winter jasmin - Lonicera fragrantissima 

 lonicera fragrantissima odlikuje cvetanje u ranu zimu i opojan miris. Pri povoljnim vremenskim uslovima pčelama daje dosta nektara i polena. Spada u dobre medonosne biljke. . Cvetovi dugački oko 1,5 cm mogu da budu žućkaste i mlečno bele boje a na biljci ostaju između decembra i marta. Na leto od cvetova nastaju crveni plodovi. Ovaj žbun može da bude zimzelen ukoliko se nalazi na naročito pogodnom mestu ili u područjima sa blažom klimom, što znači da mu lišće ne opada sve do kasne zime. lonicera fragrantissima može da naraste do dva metra visine tako da se odlično uklapa i u male bašte.

Cena: 300 din.

Erika (Erica carnea)

Sadnice su iz naše lične proizvodnje. U ponudi tamno roze,svetlo roze i bela erika. ( erica carnea kramer's red , Erica carnea isabell)

Erica se sadi u bašti, ne mrzne. Raste kao manji žbun od 10 do 30 cm. Erika sa cvetanjem(u zavisnosti od godine)počinje u novembru-decembru i cveta do maja meseca, a njeni cvetovi ne izmrzavaju ni pod snegom.

Cena: 250-300 din. 

Tamarix

 listopadni šiboliki grm ili manje drvo 3-5m visine sa dubokim korenom. Voli sunčane i zašticene položaje.Nije izbirljiv u pogledu kvaliteta zemljišta. Dobro podnosi slana zemljišta, sušu i niske temperature. Vreme cvetanja april-maj. 

Cena:300 din

Dojcija (Deutzia 'Monzia')

 Žbunasta biljka. Cveta tokom maja meseca. Voli sunčane polozaje. Veoma tolerantna biljka na sve vrste zemljišta kao i na orezivanje. Dobro podnosi sušu. Sadi se pojedinačno, u grupama ili u živim ogradama. 

Cena: 400-600 din


Paulovnija 

je listopadno drvo. Prirodno  raste u  istočnoj Aziji. Dostiže visinu do 20 metara. Listovi su izuzetno krupni  i dostižu od 15 do 40centimetara u zavisnosti od vlage. Cvetni pupoljci se oblikuju već u kasnu jesen ali  cveta tek na proleće i to pre listanja pa drvo  izgleda prekrasno, obasuto velikim ljubičastim grozdovima mirisnih cvetova od aprila do maja. Medonosno je drvo. Cveta već u četvrtoj godini starosti. Odgovara  polusenka ili sunčano mesto.Paulovnija se smatra jednom od najbrže rastućih vrsta na svetu.  

Cena: 100 - 200 din


Wisteria 

 je penjačica od koje se može formirati niže drvo sa gustom krošnjom ili se može jednostavno pustiti da raste kao i svaka puzavica. Visteriju krase brojne, grozdaste cvasti koje podsećaju na cvet bagrema. Cveta obilno tokom maja i juna meseca. 


Cena 200-400 din 

  Tetradium daniellii Evodija 

   Cvetovi evodije su beli, prijatnog mirisa i nakupljneni su u grozd.   Ako želite da u svom dvorištu imate evodiju, znajte da nije mnogo zahtevna i da se prilagođava svim podlogama. Spada u šumsko i ukrasno drveće, i veoma je otporna na uslove koji vladaju u gradu, poput zagađenog vazduha.

Pošto joj period cvetanja traje mesec dana, i pošto je veoma bogata polenom, evodija spada u medonosne biljke. Sa samo jednog hektara zasađene evodije, pčele prikupe oko 500 kilograma meda. Med dobijen od evodije ima specifičan ukus intenzivne arome. Cena: 100 - 150din.. 
Zimski zuti jasmin (Jasminum nudiflorum) 

 Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) je biljka koja bogato cveta u periodu od januara do marta meseca i daje cvetove žute boje. Ova biljka prilično je otporna na bolesti i štetočine, a dodatna prednost je da nije zahtevna kad je u pitanju kvalitet zemljišta. Zimski jasmin je grm koji može da naraste visine do 3 metra. Najčešće se može videti da ima visinu oko 1,5 m jer se grane povijaju pod svojom težinom. Veće visine može dostići ako se pusti da raste kao penjačica uz neku podlogu. U nekim situacijama cvetanje će početi već krajem novembra, međutim to se najčešće događa u januaru. Zimski jasmin voli osunčana mesta, ali uspeva i na polusenovitim. Dosta brzo raste.  

Cena: 300 din.

 


  


 

Tujopsis (Thujopsis Dolabrata) cetinar za hladovinu

Tujopsis je jedan od najlepsih` kedrova `u svetu. Thujopsis Dolabrata rodom iz vlaznih suma u Japanu sa blistavim tamno zelenim cetinama. Dobro uspeva na mestima gde nema dovoljno sunca. Retka biljka koja se uspesno prilagodila nasim uslovima. 

Cena: 400 din.

Ziva ograda (Ligustrum)

Redovno rezanje veoma je važno za Ligustrum jer dolazi do bočnog grananja i ograda postaje gušća i kompaktnija. Lako se održava sa najmanje jednim prihranjivanjem godišnje bilo organskim đubrivom ili mineralnim đubrivima. Opstaje gotovo u svim tipovima zemlje. Trpi mraz i sušu. Sadi se na osunčanim mestima i polusenci. Zalivanje kontinuirano i umereno.

Ligustrum ovalifolium je ujedno i jedna od najlepših i istovremeno najjeftinijih živih ograda uopšte. Sadi se 10 komada u dužni metar u rasporedu cik- cak za dvorednu širu ili u redu za jednorednu užu ogradu. 

Cena: 10-15 din


 

Thuja occidentalis
’Holmstrup’

  Holmstrup je kompaktan, gust, piramidalan četinar. Sporo raste i visina koju dostigne je  3-4,5m.Četine su guste i zelene boje. (Pcelarstvo: Rano u proleće daje dosta polenovog praha sto je pogodno za razvoj pčelinjeg društva.)

Cena: 400 do 1000 din.
 Parthenocissus quinquefolia

 - Petolisna lozica ili kako je još zovu divlja ili petoprsna loza potiče iz severne Amerike. Ovu listopadnu puzavicu karakteriše izuzetno brz i robustan rast. Odlično će poslužiti u prekrivanju nekog zida ili čak omanjeg objekta, pokriva velike površine. Takođe, izuzetno je zahvalna zbog prilagodljivosti na gotovo sve uslove, od pozicije sadnje, zemljišta… List kod ove vrste je podeljen na pet režnjeva, nazubljenih ivica. S dolaskom jeseni, list postepeno menja boju iz zelene u tamno crvenu do bakarnu boju kada izgleda posebno dekorativno. Dostiže visinu i do 30m. Vremenom biljka odrveni, a mlade grane se pipcima prihvataju za podlogu uz koju pužu tako da nisu potrebne bilo kakve dodatne mreže ili merdevine. Kao i većina lozica, tako i ova stvara plodove u vidu grozdova. U grozdu su grupisane sitne bobice plavoljubičaste boje koje nisu jestive. Za razliku od svoje rođake, troprsne lozice, ova vrsta se fino grana tako da orezivanje nije potrebno, osim ukoliko želimo da joj ograničimo rast. Kada je reč o uslovima koji su potrebni za rast ove puzavice, tu nema mnogo filozofije. Sunce ili hlad, potpuno je sve jedno. Takođe ni zemlja ne igra bitnu ulogu, na svim tipovima će se prilagoditi i odlično rasti. Otporna je na minus, dakle ne mrzne tokom zime i ako nam se pojedine grančice čine i suviše tankim. Isto tako odlično podnosi kako sušu tako i kišni period.
Pcelama daje dosta polenovog praha.

Cena: 200 din. 

 

Ukrasni rastavic (Equisetum japonicum)

Veoma dekorativna vodena biljka. Dubina sadnje u vodi je od 0-20 cm. Može se zasaditi i na suvom pod uslovom da ima uvek vlage. Cveta u letnjim mesecima od juna do avgusta. Voli sunce i polusenku kao i sve ostale barske biljke. 

Cena 300 din. 

 
Lovor visnja (Uskolisna)

Lovor višnja uskolisna je veoma otporna zelena biljka, snažnog rasta. Lako se gaji i od nje se može oblikovati gusta ograda sa sjajnim tamnozelenim listovima, malo drvo ili pojedinačni ukrasni grm koji će cvetati skoro celog proleća i širiti prijatan miris svojih cvetova u vrtu.
Lovor višnji odgovaraju sunčana mesta. Ako je izložena celodnevnom suncu biće kompaktna i gusta, a ako je u senci sporije će rasti i imati duže grane.
Iako podnosi različite tipove zemljišta.
Lovor višnja je pogodna za formiranje žive ograde. Kada se dostigne željena visina šiša se, nakon cvetanja u maju, a zatim u avgustu i septembru.

Cena: 400 din.

 

Heba sitnolisna (HEBA ALPICANS)

Heba je zimzelen sitnolisni, minijaturni žbun visine do 35-40cm veoma dekorativnog izgleda, najčešće se sadi u kamene bašte(Alpinetume) ili pored staze. 

Cena: 250-500 din.

DRVENASTI BRSLJAN (Hedera helix Erecta)

Drvenasti bršljan, raste kao stablo ili manji žbun.

Cena: 300 din. 
 

Thuja occidentalis
’Smaragd’

Smaragd je jedna od najčešće gajenih tuja u parkovima. Smaragd ima izuzetno atraktivnu formu i laku za oblikovanje – uspravna, valjkasta.  Četine su smaragdno-zelene boje, mekane i nežne teksture. Smaragd je vrsta koja ima samo jednu lider granu. Guste je forme i veoma laka za održavanje. Smaragd treba zasaditi na sunčanom mestu ili na mestima sa delimičnom senkom. S obzirom da je izuzetno pogodna za oblikovanje i šišanje, smaragd možete zasaditi duž cele ograde ili zasebno u kombinaciji sa drugim vrstama. 

Cena: od 150din. do 800 din.

 

Cryptomeria japonica
’Elegans’

  Ovo je vrsta Japanskog kedra gust i nežan na dodir (posebno u proleće sa novim porastom),četinar sa stepenastim granama,zelenim četinama tokom leta i crvenkastim nijansama tokom zimskih meseci.Visina koju dostiže kreće se od 3-4m i širina do 2m.Vrstu je najbolje gajiti u vlažnim ali dobro dreniranim zemljištima.Voli puno sunca ali će tolerisati i delimične senke pogotovo u popodnevnim satima. Kada su izlozene stresu bilo od suše,sunca,vetra,temperature ili hraniva biljke izgledaju mršavo,slabašno i smanjuju gustinu svoga lišća.Zbog promena boje koju ima u toku godine biljka je veoma atraktivnog izgleda a pogotovo u zimskom periodu kada daje odlične kontraste zimskom belilu.Može se saditi kao pojedinačni detalj ispred kamenih ograda,potpornih zidova ili kao centralna figura.

 Cena:600-1000 din

Azaleja  (Rhododendron simsii)
Azaleja, (Rhododendron simsii) je lepa spororastuca grmasta biljka sa kožastim listovima i puno crvenih cvetova. Ova zimzelena azaleja  odlično napreduje u delimičnoj hladovini, zaštićena od vetra.
Za uzgoj azaleja obezbedite dobro drenirano, humusno zemljište koje je blago kiselo (pH 4,5 -6).
    Obilato malčirajte. Malč, borovih iglica ili odstojala piljevina hrasta ili bora, održavaće kiselost i vlažnost zemljišta.
      Malč koji trune će obezbediti sve hranljive materije koje su potrebne azalejama.
    Nije potrebna neka posebna nega, osim zalivanja tokom sušnih perioda.

Cena:

Crveni Evonimus (Evonimus Alatus)
Gust, listopadni, žbun iz porodice kurika. Raste do 2m visine. Listovi su zeleni a tokom jeseni prelaze u jarko crvenu boju sa kombinacijama roze i narandžaste boje. Cveta neupadljivo, cvetovi zeleni jedva primetni. Raste na svim tipovima zemljišta osim na slabo dreniranim i močvarnim. Može se orezivati. Sadi se kao pojedinačna biljka ili u grupama za formiranje nižih ograda.

Cena: 400 din.

Nebeski bambus (Nandina domestica)

Nandina ili nebeski, sveti bambus može da naraste do 2m u visinu. Nebeski bambus karakterišu koloritni listovi koji su u početku crvenkasti u toku rasta prelaze u tamnozelenu boju dok u starosti ponovo poprimaju crvenkaste nijanse. Iako je oblikom listova nalik na bambus, ne spada u bambuse. Nebeski bambus cveta početkom leta. Rozikasto-beli cvetovi su sakupljeni u grozdaste cvatove. Plod je jarkocrvena bobica sa šiljatim vrhom, koja sazreva u kasnu jesen i često traje i u toku zime. Odlično podnosi sušu.

Cena: 

Riblja kost (Uniola latifolia)

Ukrasna trava dostiže visinu max. do 100 cm. Pogoduje joj sunčan ili polusenovit položaj i umereno vlažno zemljište. Cveta u Avgustu i Septembru.
Cvet je jako dekorativan, braonkastozelene boje, podseća na riblju kost. Nadzemni deo se susi u jesen i tada seče do zemlje.  

Cena: